Pure by Flexa Colorlab.

Pure by Flexa Colorlab

Vorig jaar had ik opeens een ingeving om de logeer- hobbykamer geel te verven. Terwijl het een mooie kleur is, vond ik het voor op de muur iets te aanwezig en de kleur van de muur verspreide zich door het licht verder de ruimte in waardoor er een gele gloed zichtbaar was. Ik stoorde mij hier aan en ja dan word het de hoogste tijd om de kleur aan te passen. Sinds kort hebben we een deel van de kamer behangen, het is dan ook een must dat het behang mooi gaat blenden met de nieuwe kleur voor op de muur, maar ook de deur. De ruimte is niet heel groot en wanneer je de deur mee schildert in de zelfde kleur als de muur geeft dit meer rust en eenheid aan je ruimte. Naast de richtlijn: “het behang”, vind ik het zelf altijd fijn om een moodboard te maken. Dit kan je helpen om opzoek te gaan naar de juiste kleur(en) voor de ruimte.

 

 

Kleur(en) kiezen.

Nu dat het moodboard klaar is heb ik een richtlijn uit welke kleur ik kan gaan kiezen voor de muur en de deur. Om nog specifieker op zoek te gaan naar de juiste kleur, heb ik de Flexa Visualizer App gedownload op mijn mobiel. Deze laat heel snel en gemakkelijk de gekozen kleur op je muur zien. Zo zie je gelijk wat de tint doet voor je ruimte. Zo kwam ik uit op de kleur Subtle Umber extra mat uit de Pure by Flexa Colorlab collectie. Dit is een verf collectie van Flexa die verkrijgbaar is bij de verfspeciaalzaak. ( Klik hier voor de dichtstbijzijnde verfspeciaalzaak, zet daarbij wel de filter Pure by Flexa aan.) Hier staan de mensen voor je klaar om het juiste kleuradvies te geven en kan je A4 kleurstalen van je kleur aan vragen. Op deze manier kan je ook nog kijken welke tint het beste bij de ruimte past.

 

 

Naast de muur en de deur kleur, ga ik nog een hoofdbord maken met daarnaast een “nachtkastje”. Deze hebben ook kleur nodig. Ik vind het zelf wel mooi wanneer deze tinten op elkaar aansluiten, maar om de ruimte meer pit te geven wil ik het hoofdbord een aanwezige stoere kleur geven. Dit is de krijtverf Full Red geworden uit de Pure by Flexa Colorlab collectie. Het nachtkastje daar ga ik voor mij iets nieuws mee uitproberen, ook wel het doorgeschuurd effect genoemd. Dit zal ik later in deze blogpost stap voor stap gaan uitleggen, met de bijbehoren kleuren.

 

Aan de slag met Pure by Flexa Colorlab.

Voordat ik met het hoofdbord en het nachtkastje begin, start ik als eerst met de deur en de muur. Ook in die volgorde. Eerst ontvet ik de deur en de kozijnen met ammoniak, daarna worden deze geschuurd, zo hecht het grondverf beter aan de ondergrond. Want ja na het schuren worden ze in de grondverf gezet. Wel eerst alles netjes af tapen langs de kozijnen. Want je wilt niet per ongeluk de muur mee schilderden, zo krijg je ook een mooi strak eindresultaat. Wanneer deze is opgedroogd, schuur je het nog één keer licht op en lak je deze af. Ik doe dat zelf met een gladde roller, zo krijg je het verf egaler op je ondergrond. De deur en de kozijnen heb ik geschilderd met de matte lak in de kleur Subtle Umber. Deze heb ik in twee lagen aangebracht, alles voor het mooiste eindresultaat!

 

 

Nadat de deur en de kozijnen zijn opgedroogd, ben ik aan de slag gegaan met de muur. Als eerste maak je de muur stofvrij en dan tape je het kader af dat je wilt gaan schilderen. Roer het verf goed door met een roerstok en schilder eerst de zijkanten van de muur met een kwast. Rol daarna met een muurverfroller de hele muur netjes af. Ik rol de muurverfroller al goed in het verf en zet deze halverwege de muur neer op de ondergrond, daarna rol ik omhoog en daarna helemaal naar beneden, op deze manier neem je nog verf mee wanneer je naar beneden rolt. Wanneer je klaar bent met het rollen wacht je tot de muur is opgedroogd en herhaal je dit proces nog een keer. Zo komt je kleur nog beter tot zijn recht! Ook al is de Pure by Flexa Colorlab van zichzelf een dikke goed dekkende verf. Voor de muur heb ik de kleur extra mat Subtle Umber gebruikt.

Eigenlijk erg makkelijk om aan te brengen!

 

Techniek: doorgeschuurd effect.

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit met een andere verftechniek gewerkt dan het standaard schilderwerk. Maar dit keer ga ik het toch echt eens uitproberen met het “nachtkastje”(bijzettafel). Ik wil meer contrast creëren tussen de muur en het hoofdbord om zo meer diepte en een verrassend beeld te geven. Dat contrast wil ik maken met het doorgeschuurd effect met de drie tinten krijtverf uit de Pure by Flexa Colorlab. Dit zijn de Full Red, Mild Berry en de Full Lilac. Ik vond het best wel spannend om er mee aan de slag te gaan. Maar eigenlijk moet je het gewoon doen! Dat is de enige manier om te weten te komen of dat het ook echt gaat lukken.

Wat heb je nodig:

  • Minimaal twee kleuren krijtverf
  • Kwast
  • Schuurpapier (grof)
  • Schuurspons
  • (Thee)doek
  • Ammoniak

Hoe ga je te werk:

Ontvet eerst je ondergrond met ammoniak en schuur het daarna licht op. Daarna neem je je meubel af met een doek, totdat deze helemaal stof en schuurdeeltjes vrij is. Ik heb er zelf voor gekozen om drie kleuren te nemen, maar dit kan ook met twee of meerdere kleuren. Bedenk wel eerst in welke volgorde je de kleuren wilt gaan aanbrengen! De laatste kleur is vanzelfsprekend het meest zichtbaar. En dan kan je aan de slag! Het hoofdbord heb ik met de Pure by Flexa Colorlab krijtverf Full Red geschilderd en die kleur wou ik heel subtiel terug laten komen in het bijzettafeltje, dus daar begin ik dan ook mee. Het voordeel van deze techniek is dat je het verf er niet heel netjes hoeft te schilderen met een kwast, dus een makkelijke klus voor iedereen! Wanneer de eerste laag droog is verf je het nog een keer met de zelfde kleur en dan laat je het weer laten drogen. Wat voor mijn gevoel erg snel ging! Op naar de volgende laag en kleur: Mild Berry. Deze laag breng je één keer aan. Dan laat je hem nog een keer drogen en dan breng je de laatste tint aan. In mijn geval de kleur Full Lilac. Ook deze breng je één keer aan en laat je weer drogen.

 

 

Wanneer de laatste laag helemaal droog is kun je beginnen met schuren. Het beste kun je grof schuurpapier gebruiken, want anders kom je niet door de tweede laag heen.

Tip: Vouw je schuurpapier om een schuurspons heen, zo heb je meer houvast en krijg je minder last van je handen.

Er zijn geen regels voor het schuren, stop met schuren wanneer jij tevreden bent met het resultaat. Zo vind ik het mooi om in de randen subtiel de eerste kleurlaag zichtbaar te maken. Maar dat is geheel naar je eigen smaak!

 

Eindresultaat.

Nu dat alle onderdelen bij elkaar komen ben ik erg blij met de kleurkeuzes die ik gemaakt heb, ze geven elkaar kracht en omdat de kleuren warme tinten hebben geeft dit ook een bepaalde rust met een speels tintje aan de ruimte.

 

Fotografie: Sanne Horlings

 

Zou jij het durven om eens een andere verftechniek uit te proberen? En wat is jouw favoriete Pure by Flexa Colorlab tint?

 

Liefs Sanne

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Flexa. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.