Zomercadeautjes

Welke (bloem) bolsoorten weet jij op te noemen? Waarschijnlijk ken je hier van heel veel voorjaarsbloeiers, maar er zijn ook zomerbollen/ knollen. Deze hebben vaak mooie uitgesproken kleuren, waardoor het in de zomer echt een feest word om naar te kijken. Wanneer je aan zomerbollen denkt, dan denk je bijvoorbeeld aan de Dahlia’s, Lilium (lelies), Gladiolus (gladiolen), Ixia, Montbreatia, Ornithogalum, Ranunculus (ranonkels) of de Zantedeschia (Calla). En zo zijn er nog veel meer soorten!

 

De Lelie, Zantedeschia en de Ornithogalum zijn ideale zomerbollen in je tuin of op je terras. Deze drie zomergasten zijn geselecteerd door Mooiwatplantendoen.nl. 

Eigenlijk is het erg makkelijk om ze te planten in je tuin. In het voorjaar rond eind april/ mei (wanneer de vorst uit het zicht is) kan je deze al in de grond planten. Dit doe je door de bol tweemaal zo diep als de bol hoog is in de aarde te leggen en het liefst staan ze op een zonnige plek. Wanneer je dit een beetje eng vind, op de achterkant van de verpakking staat ook meestal een beschrijving hoe en waar je de bol moet planten. Zo weet je zeker dat je aan de wensen van de bol/ knol voldoet. Wat de bollen/ knollen erg fijn vinden is dat je de grond luchtig gemaakt voordat je deze gaat planten, dit kan je doen om je grond om te spitten of flink de grond aan harken. Ik zou zelf voor de eerste keuze gaan, hoe luchtiger de grond hoe beter de bollen en knollen wortelen kunnen.

Buiten dat ze erg mooi staan in de volle grond, kan je deze ook gemakkelijk in borders of potten zetten. Dus als je nu een romantische verwilderde of juist een moderne tuin hebt, het zal je tuin in de zomer laten stralen.

Ik ben zelf ontzettend fan van deze zomerbollen/ knollen! Elk jaar koop ik wel een paar zakken met bollen en plant ik ze lekker verwilderd door de tuin heen (wel op vaste plekken). Ik vind het ontzettend leuk om het proces te volgen van het planten, naar het groeien tot een mooie bloem.

 

 

Zo hebben wij dit jaar Dahlia’s (die hebben we elk jaar in de tuin staan), lelies, gladiolen, Fresia’s en de Ixia in de tuin in de tuin geplant. De gladiolen zitten her en der nog een paar laatste bloemen aan en de Dahlia die staat nog mooi in bloei, de rest van de bollen/ knollen daar hebben we al van genoten. Vooral de geur van de Fresia’s waren steeds een cadeautje wanneer je er langs liep.

Als je niet zulke groene vingers hebt of je vergeet de bollen/ knollen elk jaar te planten, dan kan je ze altijd nog kopen in een tuincentrum.

Zo heb ik begin deze week nog een mooie Crocosmia ‘Carmen Briljant’ gekocht, waar ik ook de foto’s van heb gemaakt. En nu mag deze fijn in de tuin gaan staan, want door doen ze het toch echt wel het beste.

 

 

Op welke zomerbol/ knol ben jij verliefd?

 

Liefs Sanne

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.